Att bo i stan är inget hinder för att odla

difference-between-town-and-city1Att man inte behöver bo på landet och äga en hektar av åkermark, eller ens en stor odlingslott för att odla, kommer kanske inte som en nyhet för de flesta. Trenden med stadsodling har pågått ett tag och i allt fler storstäder skapar man nya platser för att odla, skörda och dela hänförelsen över naturens under.

Har man inte en så stor yta att odla på, blir kanske stadsodlingen mer ett sätt att ha roligt och kunna njuta av sin skörd än ett sätt att bli självförsörjande eller tjäna pengar på. Du som har en trädgård kan såklart utan problem odla så mycket du får plats med i din lott. Kanske kan du fundera på om det inte är värt det att ha en mindre gräsmatta för att få plats med mer odling av nyttoväxter? Har du istället en gård kan du köpa eller själv snickra ihop lådor att odla i. Använd gärna fantasin när det gäller att hitta odlingsplats: varför inte fylla gamla zinkhinkar, badkar eller något annat med jord och odla!

Hittills har tipsen handlat om hur man kan odla om man har en liten trädgård eller gård. Bor man i lägenhet och i bästa fall har balkong får man vara lite fyndigare. På balkongen kan man enkelt odla i krukor och andra behållare. Många balkongägare skördar jordgubbar, kryddor och till och med tomater! På denna lite varmare och skyddade plats trivs många grödor som gillar lite varmare klimat.

Har du varken balkong eller gård så finns det i många städer numera odlingslotter att hyra per säsong. Här kan du spendera några timmar i veckan och bli del av ett kollektiv av entusiastiska stadsodlare, och dela tips och varför inte, skörden?

Man behöver inte välja mellan att odla och bo i staden. Med dessa tips får du inspiration till hur du kan odla ditt intresse även som stadsbo!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *