Odla din trädgård

img_cultivate_540x360För den som är bevandrad i de litterära klassikerna, kanske denna rubrik får dig att minnas något. Citatet kommer från boken Candide av Voltaire. Boken skrevs under 1700-talet men är förvånansvärt lättläst även nu på 2000-talet. Texten har en relativt lätt struktur, med flera partier med dialog, däremot är satiren kanske inte alltid så tydlig för alla. Man behöver veta mer om den tid Voltaire levde i för att förstå allting, men man kan givetvis läsa boken ändå, för en stunds nöje.

Citatet ”Man måste odla sin trädgård” finns på bokens allra sista sida och blir som en sammanfattning av hela boken, nämligen att man måste ta hand om sig själv och sitt liv, man måste lära sig saker, ta reda på och utforska för att därigenom bli den bästa människan man kan bli; d v s ”kultivera” sig själv. Budskapet är konkret och tydligt för varje läsare och under resans gång gör karaktärerna just det i boken. Genom att konkret starta på nytt, odla, ordna sitt nya hem, ska personerna få ett nytt och bra liv.

Detta kan man lätt applicera även i modern tid. Genom att odla trädgård, plantera krukväxter inomhus eller på balkongen eller kolonilotten mår människan bra! Alla bor inte på landet med enkel tillgång till naturen men gör man inte det kan man ändå se till att omge sig med de plantor man kan och har tid med. I det delvis stressiga tempot många lever med idag, kanske främst i storstäderna, behöver människan små oaser där man kan få koppla av och de flesta vill nog gärna göra det hemma. Tar man Voltaire konkret på orden ska man ”odla sin trädgård”, se till att få en skön miljö hemma där man trivs och kan andas den bättre luft som växter faktiskt skapar. Vill man gå vidare och även följa Voltaires budskap på en högre nivå handlar det om att odla även sig själv och därmed få ett bättre liv.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *