Odla hemma i lägenhet

grow_strawberries_in_strawberry_potsMånga har ett trädgårdsintresse och även om man bor i lägenhet finns det möjligheter att ha en plantering inomhus. Om du har en balkong finns det desto större möjligheter, men även för dig som bara vill odla inomhus går det bra. Det finns många plantor och växter som du kan odla inomhus, även ätbara plantor och det är ofta mycket enklare än du tror. I den här artikeln kommer du att hitta tips och råd angående vad du kan plantera i din lägenhet. Du kan börja redan nu. Många får en tillfredsställelse att se någonting växa upp ur jorden och även på en begränsad yta kan man lyckas med många plantor och växter.

Till exempel kan du odla avokado inomhus. Allt man behöver för att odla en avokado är en avokadokärna. Avokadon behöver rikligt med vatten och vill gärna stå i ett soligt fönster. Du kan även odla rädisor. Rädisor växer upp snabbt och du kan ha dem i sallad eller äta dem som de är. Även tomater kan du odla inomhus. De kräver dock 12 timmars sol per dag och om du inte kan ha dem i ett fönster bör du använda en sollampa för att ge dem det de behöver. Du kan odla både citroner och apelsiner inomhus. Det är dock ett projekt som kan ta lite tid och om man inte är tålmodig kan man köpa en färdig planta som man ser till att ta hand om. Dessa kan ge både prydnadsfrukt och ätbar frukt beroende på vilken sort man väljer.

Då de flesta växterna behöver rikligt med solljus och omvårdnad för att växa ordentligt så kan det vara bra att göra i ordning en ordentlig plats i ditt hem där dina växter kan få stå. En fönsterbräda med lagom mycket dagsljus kan vara ett mycket bra val, men för vissa växter kan det bli för mycket sol här. Då kan man istället göra i ordning ett hyllplan på väggen där växterna har gott om plats att växa på. För den som odlar kryddor och liknande kan en plats i köket vara bra, så att de alltid finns nära till hands under matlagningen.

Champinjoner är en svamp som många inte tror går att odla inomhus. Det går dock alldeles utmärkt och det finns färdiga kit som man kan köpa när man vill odla champinjoner. De vill stå mörkt och fuktigt och ger ofta en rik skörd. Våga prova och hitta din odlingsådra!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *