Odla och må bra

shutterstock_170925383Att odla växter i en trädgård eller i krukor gör att man mår bra. Det har troligtvis nästan alla som provat att odla själv upplevt. Det ger en känsla av välbefinnande av att ha “skapat” något och att ha lyckats med ett odlingsprojekt men det finns faktiskt även forskningsrapporter som visar de positiva hälsoeffekterna av att odla.

Motion och frisk luft

När man odlar och arbetar i trädgården får man både motion och frisk luft vilket bidrar till välbefinnande.

Psykisk hälsa och stress

Ett flertal studier har visat att odling är bra för den psykiska hälsan och för att minska stress. När man odlar tvingas hjärnan fokusera på det som sker just nu och tankarna på annat skingras och ger hjärnan en välbehövlig paus under odlingsaktiviteterna. Att vara nära naturen är något som är naturligt för människor. Till och med patienter på sjukhus som har möjlighet att se natur och grönområden från fönstret, tillfrisknar fortare än patienter som inte har naturkontakt.

Immunförsvarshöjare

En spännande effekt är också odlingsjordens förmåga att stärka immunförsvaret. Förutom utomhusvistelse och solljus, som också stärker immunförsvaret, finns en bakterie i odlingsjord, mycobacterium vaccae, som visats ha immunförsvarsfrämjande egenskaper. Den tros också ha en antidepressiv effekt genom att den stimulerar produktionen av hormoner som serotonin i hjärnan.

Skyddar mot demens

Ytterligare en överraskande effekt av odling är att det verkar skydda mot demens. Även gamla människor som redan drabbats av demens som alzheimers, har visat sig bli bättre av trädgårdsarbete, troligen för att arbete aktiverar etablerade minnesfunktioner i hjärnan.

Krukor eller trädgård?

Både odling i krukor och trädgård ger positiva effekter. Krukodling ger kanske inte lika stora motionseffekter men i övrigt kan man uppnå samma positiva effekter som vid trädgårdsodling. Att ha ett litet stycke natur inomhus eller på balkongen skänker ro, glädje och trivsel i alla hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *