Odlingstips för nybörjaren

tipsÖnskar du att du hade så kallade ”gröna fingrar”? Det är inte för sent. Alla kan lära sig hur man odlar på ett bra sätt. Över nätet finns det en mängd bra källor som du kan vända dig till för att få hjälp med att komma igång med ditt odlande. En annan bra källa är att dra nytta utav personalen i butikerna, som ofta har god insyn i vilka plantor som passar just dig, dina behov och förutsättningar. Det finns dock ett par förutsättningar som måste till först:

Det allra viktigaste är att du är intresserad. Om du drar igång ett odlingsprojekt och sen glömmer att vattna dina plantor, ja då förstår var och en att det inte fungerar. Motivation är A och O!

Om du har denna motivation är nästa sak som krävs tid. Du ska inte ta dig vatten över huvudet och planera ett för stort projekt om det är första gången du ska odla något och inte har erfarenhet. Viss tid kommer gå åt så du behöver vara beredd att lägga den tiden.

Det tredje att tänka på är att inte införskaffa för svåra plantor som riskerar att vissna för att de kräver lite extra skötsel. Välj tåliga plantor eller fröer, som i princip sköter sig själva nu första gången du ska odla. Fråga en vän som har erfarenhet eller fråga i butiken där du har tänkt handla dina plantor och fröer.

En viktig punkt är förstås var någonstans du har möjlighet att odla något. Bor du i en villa är givetvis trädgården det bästa men alternativ kan finnas, som att t.ex. odla i krukor på en altan eller i ett uterum. Den som bor i lägenhet har kanske en balkong. Många människor som lever i storstadsmiljö skaffar sig en kolonilott utanför centrum där man får lite lugn, frisk luft och framför allt utrymme om man vill odla mer än i bara några krukor.

Det är inte speciellt svårt att komma igång med att odla, bara man verkligen vill pyssla med det. Skaffa rätt sorts jord, några bra krukor, lättsådda frön eller små plantor som redan är uppdrivna så är det enkelt att komma igång.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *